Zöld webáruház fejlesztés
Madardaloskert.hu

KategĂłriĂĄk

Peleodú - Nagy pele számára

4 900 Ft

A MagyarorszĂĄgon elƑfordulĂł pelefajok közĂŒl a nagypele Ă©s a mogyorĂłspele a leggyakoribb.
A nagypele fƑleg öreg fĂĄk odvaiban, sziklarepedĂ©sekben tanyĂĄzik. Az öreg erdƑk drasztikus fogyatkozĂĄsĂĄval azonban lehetƑsĂ©geik megfogyatkoznak. EgyĂ©bkĂ©nt az erdei lakok, rejtekek, sƑt elhagyott kertek is kedvencei közĂ© tartoznak. Az Égerszögi (AlsĂł-hegy) kutatĂłhĂĄz SalgĂł kĂĄlyhĂĄjĂĄban minden Ă©vben nagypele tanyĂĄzott, melybe elkĂ©pesztƑ mennyisĂ©gƱ tölgyfalevelet hordott, Ă©s mivel a hosszĂș Ă©vek alatt nyilvĂĄn több kĂŒlönbözƑ pĂ©ldĂĄny lakta, szemmel lĂĄthatĂłan a hasznĂĄlaton kĂ­vĂŒli vaskĂĄlyha valamiĂ©rt nagyon kedvelt volt szĂĄmukra. Az erdƑt azonban nem rakhatjuk tele rozsdĂĄs SalgĂł kĂĄlyhĂĄkkal, hogy a pelĂ©knek kedvezzĂŒnk, ezĂ©rt sok fejtörĂ©st okozott, hogy milyen, kifejezetten pelĂ©k szĂĄmĂĄra kĂ©szĂ­tett odĂș lenne ideĂĄlis, melyet a pelĂ©k nagy kedvvel elfoglalnĂĄnak.
A vĂĄlaszt termĂ©szetesen ismĂ©t a termĂ©szet adta meg. A Pilisi ParkerdƑ RT. mĂ©g a kilencvenes Ă©vek elejĂ©n is komoly mennyisĂ©gƱ odĂșt gyĂĄrtott a dömösi odĂșĂŒzemĂ©ben, mely azĂłta mĂĄr megszƱnt. Itt gyĂĄrtottĂĄk a beton odĂșkat, melyek egyfajta fabetonbĂłl kĂ©szĂŒltek. Ezek az odĂșk (madaraknak szĂĄnt) szĂ©p kort megĂ©rtek, mĂ©g az elsƑ ĂĄltalunk kezelt odĂștelepek (a nyolcvanas Ă©vek vĂ©gĂ©n) nagy szĂĄmban tartalmaztak ilyen odĂșkat. Ezek az odĂșk nagy sĂșlyuknĂĄl fogva 6-7 Ă©v utĂĄn ĂĄltalĂĄban akasztĂłelfĂĄradĂĄs miatt a földre zuttyantak, oly mĂłdon, hogy tipikusan a hĂĄtsĂł sarkuk (vagy a tetejĂŒk) letörött. Ezeket az odĂșkat valamire jĂł lesz alapon visszaakasztottuk, Ă©s meglepƑ mĂłdon ezeket a nagypelĂ©k jelentƑs szĂĄmban elfoglaltĂĄk. ElƑször arra gondoltunk, hogy a mogyorĂłspelĂ©nĂ©l zömökebb nagypele egyszerƱen csak nem fĂ©r be kĂ©nyelmesen az odĂșnyĂ­lĂĄson, ezĂ©rt hasznĂĄljĂĄk a jĂłval nagyobb repedĂ©st. Azonban hamar bebizonyosodott, hogy nem ez volt az ok. A megnagyobbĂ­tott szĂĄjĂș odĂșk esetĂ©ben is az alsĂł bejĂĄratot hasznĂĄltĂĄk.
2004-ben Ă©s 2005-ben Ă©jjellĂĄtĂł binokulĂĄrral figyeltĂŒk meg, hogy a nagypelĂ©k az odĂșt alulrĂłl közelĂ­tettĂ©k meg, Ă©s az alsĂł bejĂĄratot hasznĂĄltĂĄk. A tapasztalatok birtokĂĄban a peleodĂșt mĂĄr csak le kellett gyĂĄrtani Ă©s ki kellett prĂłbĂĄlni. Azt tapasztaltuk, hogy ha a kihelyezett odĂșt egy pele elfoglalta, akkor a közelĂ©ben lĂ©vƑ kihelyezett odĂșk is pelĂ©k ĂĄltal lakottak voltak. Ha tehĂĄt a kihelyezett odĂșban pelĂ©t talĂĄlunk, a környĂ©kĂ©re 5-6 mĂĄsikat is Ă©rdemes kirakni.
A bebĂșjĂł nyĂ­lĂĄs alul: 40 mm.

A felhasznålók még nem véleményezték a terméket.

Write your review

PeleodĂș - Nagy pele szĂĄmĂĄra

PeleodĂș - Nagy pele szĂĄmĂĄra

Pele

Write your review

Copyright © 2017 Madardaloskert.hu. All Rights Reserved.